Copiii trebuie sau nu sa poarte masti de protectie? Raspunsuri interesante din partea OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma ca atat copiii, cat si adultii trebuie sa respecte regulile esentiale de igiena, pentru o protectie eficienta impotriva infectarii. Sunt foarte multi parinti care isi pun o multime de intrebari cu privire la purtarea mastilor de protectie in randul copiilor. Astfel, in acest articol vei afla raspunsurile la cele mai intalnite intrebari.

Copiii trebuie sau nu sa poarte masca de protectie?

Copiii cu varsta mai mica de 5 ani nu sunt obligati sa poarte masca. Explicatia consta in faptul ca la o varsta atat de frageda, cel mic nu este capabil sa foloseasca o masca in mod corespunztor.

In alta ordine de idei, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani trebuie sa poarte masca in urmatoarele conditii:

  • Daca exista interactiune intre cei mici si persoanele in varsta sau cu afectiuni cornice;
  • Daca riscul de transmisie este mare in zona in care copilul locuieste;
  • Daca este supravegheat indeaproape de parinte si primeste instructiuni clare despre cum sa poarte si sa indeparteze masca in siguranta;

Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca toti copiii cu varsta de 12 ani sa poarte masca in aceleasi conditii ca si adultii.

Sunt situatii in care copiii cu varsta sub 5 ani trebuie sa poarte masca?

In general, niciun copil cu varsta sub 5 ani nu trebuie sa fie obligat sa poarte masca. Cu toate acestea, pot exista si exceptii. De exemplu, pot exista anumite cerinte locale precum: apropierea fizica de persoane bolnave. In cazul acesta, parintii trebuie sa ii supravecheze atent pe cei mici si sa se asigure ca poarta corect masca de protectie.

Copiii cu dizabilitati trebuie sa poarte masca?

In cazul copiilor cu deficiente respiratorii severe, acestia nu sunt obligati sa poarte masca de protectie. In alta ordine de idei, cei cu tulburari de dezvoltare sau alte dizabilitati, purtarea mastii ar trebui evaluata de medic, parinte, educator etc.

Ce tip de masca este potrivita pentru copii?

Copiii care au o stare buna de sanatate, pot purta chiar si masti non-medicale (preferatele micutilor sunt mastile de protectie cu model). Acest tip de masca impiedica transmiterea virusului catre alte persoane.

Micutii cu probleme serioase de sanatate, trebuie sa poarte masti medicale pentru copii.

Copiii trebuie sa poarte masca si acasa?

Copiii care prezinta simptome de infectare cu virusul COVID-19 trebuie sa poarte masca medicala si acasa, atat timp cat o tolereaza si se afla in preajma altor persoane. De asemenea, si membrii familiei care viziteaza micutul trebuie sa pastreze distanta si sa poarte masca intr-un mod corect.

Copiii trebuie sa poarte masca inclusiv atunci cand fac sport?

Copiii nu trebuie sa poarte masca in timpul activitatilor sportive tocmai pentru a nu le pune respiratia in pericol. Insa cu toate acestea, este important sa incurajam pastrarea distantei intre copii atunci cand sunt organizate astfel de cativitati.

Asadar, este indicat sa ai intotdeauna la indemana un set de masti protectie pentru copii. Sunt situatii care impun purtarea acestora.  Mai mult decat atat, daca cel mic tolereaza purtarea mastii, este  bine sa il incurajam sa o faca, in scop preventiv.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button